Visit Count

page counter

Monday 14 October 2019

ජ්වර

ජ්වර
ජ්වර යනු උණ ගැනීමයි. ශරීරයේ උෂ්නත්වය වැඩි වීමයි. මිනිස් සිරුරේ උණුසුම යම් නියමිත ප්‍රමාණයකට පවත්නා බැව් කවුරුත් දනිති. යම් හේතුවක් නිසා එසේ පැවතිය යුතු උණුසුම් ස්වභාවය වැඩි වීම උණ ගැනීම ලෙස සාමාන්‍යයෙන් ව්‍යවහ‍ාර කරතත්, ආයුර්වේද සහ දේශීය වෛද්‍ය ක්‍රමයේ උණ හෙවත් ජ්වරය යන නාමයෙන් හැදින්වෙන්නේ රෝග ලක්ෂණ කිහිපයක් එකවිට ඇතිවීමය. එනම් දහඩිය නොදැමීම, ඇ‍ෙඟ් උණුසුම් ගතිය සහ සිරුර ගත වේදනා සමුහ ඇතිවීමයි. මේ අනුව වෛද්‍ය ශාස්ත්‍රයේ සඳහන් වන ජ්වර හෙවත් උණ ඇතිවීම තනිකරම සිරුරේ උණුසුම වැඩිවීමම පමණක් නොවේ.
සියළු රෝග අතුරෙන් උණ ප්‍රධාන ලෙස සැලකීම වෛද්‍ය ශාස්ත්‍රයේ නියමයයි. උප්පත්තියේ දීත් මරණයේ දීත් උණ හට ගන්නා බවත්, මෙලොව සියළුම සතුන් උණ නමැති රෝගයට ගොදුරු වන බවත් පෙන්වා දි තිබේ.
ජ්වරය රෝගයක පූර්ව රූපයක්, වෙනත් රෝගයක ලක්ෂනයක්, උපද්‍රව කර අවස්ථාවක්, අරිටු අවස්ථාවක් ලෙස ඇතිවීමක් යන කුමන ආකාරයෙන් හෝ ඇතිවිය හැකිය. සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව, පනු රෝග, අජීර්ණ, සෙංගමාලය, හෘද රෝග, රත රෝග, සන්ධි රෝග, අභිඝාත, ආසාධන ආදී නොයෙකුත් අවස්ථා වලදීත්, මැලේරියාව, බරවා උණ, සන්නිපාත වැනි අවස්ථා වලදීත් උණ හටගන්නා බව කා අතරත් ප්‍රකටය.
මේ හේතුව නිසා ශාස්ත්‍රීයj දැක්වෙන ජ්වර රෝග සංඛ්‍යාව අති මහත්ය. සෑම ජ්වර අවස්ථාවකදීම ඊට හේතු වූ කාරණා සොයා බලා ඖෂධ නියම කිරීම වෛද්‍යවරයා සතු කාරියකි. නමුත් සාමාන්‍ය මහජනයාට ඇතැම් අවස්ථාවලදී මතුවන උණ රෝග සම්බන්ධයෙන් කරුණු වටහා ගැනීම පහසු නොවේ. සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව, අජිර්ණ වැනි ඉතා පහසුවෙන් ඉදිරිපත් කළහැකි හේතුවක් නොමැති විට හටගන්නා උණ සම්බන්ධයෙන් නම් වඩා යහපත් වනුයේ රෝගිය‍ා වෛද්‍යවරයෙකුට පෙන්වීමය. සාමාන්‍යයෙන් දින 03 කට වඩා පවත්නා උණක් සම්බන්ධයෙන් වෛද්‍යවරයෙකු හමුවිය යුතුය.
ත්‍රි දෝෂය හෙවත් වාත, පිත, කඵ, මුල්වීමෙන් හටගන්නා ජ්වර තත්වයන් මෙන්ම විෂම ජ්වර, ධාතුගත  ජ්වර ආදී වශයෙන් විවිධ උණරෝග තිබෙන බව සැලකුව මනාය.

සාමාන්‍ය උණට

  1. උණුසුම් ජල පානය
  2. නෙල්ලි, කොත්තමල්ලි, අරළු, සහිද ලුණු, තිප්පිලි, සම ප්‍රමාණයෙන් ගෙන කුඩුකර එයින් තේ හැදි 2ක් පැහෙන උණු වතුර (උතුරවාගත් වතුර) දමා වත්කර පෙරා බීම.
  3. පැය 8කට වරක් අරත්ත අල, ඉගුරු, කොත්තමල්ලි, තිප්පිලි පෙරසේ සකස් කර බීම.
  4. පත්පාඩගන්, වෙනිවැල්ගැට, දුම්මැල්ල, වියළි ඉගුරු, කොත්තමල්ලි පෙරසේ සකස් කර බීම.
  5. බටු දළු, නික දළු, කිරි අගුණ දළු, ආඩතෝඩ දළු, අමු ඉගුරු, සුදු ළූණු එක පමණ ගෙන කොටා වණ්ඩුවෙන් තම්බා පැහෙන උණු වතුරෙන් මිරිකා පෙරා සීනි, තල තෙල් දමා බීම. පැය 8කට වරක්
  6. බිං කොහොඹ, වැල් කහබිලියා මුල්, ඉගුරු කලං 2 මදට 8 බැගින් වතුර පත 8-1 සිද පෙරා සීනි දමා බීම.
  7. ඉගුරු, ගම්මිරිස්, තිප්පිලි, කොත්තමල්ලි පේයාව බීම.
  8. එළබටු මුල්, කටුවැල් බටු මුල්, පොල්පලා මුල, නෙරෙංචි මුල්, කොත්තමල්ලි, තිප්පිලි පෙයාව බීම.
  9. පත්පාඩගන්, කොත්තමල්ලි තැම්බු වතුර.                                                                                                                                                                                                                                                 ආමවාත ජ්වරය
    ගම්බදව මේ තත්වය ප්‍රමේහ වාත‍ය ලෙස හදුන්වයි. මෙය ශාස්ත්‍රීය නොවේ. දණහිස් ආදී ලොකු සන්ධි ඉදිමී මහත්සේ වේදනා කරවයි. උණ හට ගනී, හෘදයේ රෝග ඇති කරයි. හෘදයේ ගැස්ම දැනීම වැඩිවීම, හෘදය පෙදෙස වේදනා වීම මෙහි මුල් ලකුණකි.
    මෙබදු අවස්ථාවකදී සාමාන්‍ය උණට කියු තැම්බු පේයා වර්ග අත් බෙහෙත් ලෙස යෙදිය හැකි නමුත් වෛද්‍යවරයෙකුට රෝගියා පෙන්වා ආමවාත රෝගයට නිසි පිළියම් ලබා දිය යුතුමය.
    රෝගියාව උණුසුම්ව සහ විවේකව තැබීම අතිශයින් වැදගත්ය. දිරවීම පහසු ද්‍රව ආහාර දිය යුතුය. ඇල්දිය පැවිච්චිය සම්පුර්ණයෙන්ම නැවැත්විය යුතුය                                        බිළිඳු උණ
    ළදරු කාලයේ ප්‍රකෘතියෙන්ම සෙම් බහුල නිසාත්, බල පවත්නා දෝෂය වීම හා මවගේ කිරෙන් පෝෂණය වන නිසාත් සෙම් උණ බහුලව සෑදේ. එයින් සෙම් පැසවන ඖෂධ යොදා දොස් සමනය කළයුතුය.
    1. කොත්තමල්ලි තැම්බූ වතුරට දෙසදුන් කල්කය දියකර දීම.
    2. ඉඟුරු, කොත්තමල්ලි, තම්බා සීනි දමා දීම. සෙම පැසවා ඇත්නම්
    3. පාවට්ටා පංචාංගය, කලාඳුරු අල, වැල්මී, වැල් තිබ්බටු මුල්, කොත්තමල්ලි කෂායට ජීවක කල්කය දියකර දීමත් හිතය. මෙයටද උණ නොබැස්සොත්,
    4. තිප්පිලි, කලාඳුරු අල, වැල්මී, වැල් තිබ්බටු මුල්, සැවැන්දරා මුල්, ඉගුරු කෂායට ජීවක කල්කය දමා දීමත්, ක්ෂිර අජීර්ණ (කිරි අජීර්ණ) ජනිත උණයක් නම්, බෙලිමුල් පොතු, අසමෝදගන්, කලාඳුරු අල, ඉගුරු, කොත්තමල්ලී කෂාය කර මීපැණි දමා දීම යහපත්ය. ක්ෂිර අජීර්ණ මදක් සුව වුවද වරින් වර මල පහ වීම ඇති විට කුඹුරු මුල්, පොල්පලා මුල්, වදකහ කෂාය මී පැණි දමා දීම සිඬ යෝගයක් වශයෙන් සැලකේ.
    ළදරුවාට කෂාය දෙන විට අඩු මාත්‍රාවෙන් දිය යුතු අතර වතුර කෝප්ප 04ක් කෝප්ප භාගෙට සිදුවා කෝප්ප කාල බැගින් ‍ෙදවරට හෝ ඊටත් අඩු  මාත්‍රාවෙන් සතර වාරයකට හෝ දිය යුතුය.

No comments:

Post a Comment